Menü

Hogyan válasszunk számunkra megfelelő vérnyomásmérő készüléket?

Nagyon sok fajta készülék elérhető manapság: felkaros, csuklós, automata, félautomata, manuális, digitális, validált… Többféle márkájú, mandzsetta méretű és memória kapacitású vérnyomásmérő készülék között válogathatunk, de mégis melyik számunkra a megfelelő? A kérdés nem egyszerű, a döntés viszont egyáltalán nem mindegy.

  1. Klinikailag validált (hitelesített) készülékek

Az egyik legfontosabb szempont vérnyomásmérő készülék vásárlásánál, hogy pontos legyen. A validált készülékek mérési pontosságát független hitelesítési eljárás keretében igazolják. E készülékeknél a gyártó feltünteti a készüléken vagy a dobozon, hogy az általa gyártott termék klinikailag hitelesített. Érdemes ilyen vérnyomásmérőt választanunk, hiszen a pontatlan mérési eredmények függvényében szedett gyógyszer problémát okozhat.

  1. Mandzsettaméret

Többféle mandzsettaméret létezik, amit a készülék használójának karjához kell kiválasztanunk. Egy vékony karra felhelyezett extra méretű mandzsettát nehéz felpumpálni és elszoríthatja a kart, míg egy normál méretű mandzsetta a vastag karon szétpattoghat, amely pontatlan mérést eredményez. Sok üzletben a mandzsetta mérete választható.

  1. Kijelző és memóriaméret

Idősek és gyengén látók esetében lényeges a kijelző mérete, ami készülékenként változó. Érdemes egy teszt mérést végezni vásárlás előtt, hogy adott személy számára jól olvasható-e a kijelző.

Manapság már a legegyszerűbb készülékek is rendelkeznek memóriával. Fontos szempont lehet azonban, ha nem egyedül használjuk a készüléket, hogy több felhasználó részére külön-külön mentse az adatokat, így nem feltétlenül szükséges papír alapú vérnyomásmérő napló vezetése.

  1. Csuklós vagy felkaros?

A csuklós készülékeket elsősorban fiatalabb korban, önellenőrzésre javasoljuk, amíg nincs megállapítva vérnyomásprobléma. Gyógyszer szedése mellett és negyven éves kor felett a csuklón mérés egyáltalán nem ajánlott, mert az évek előrehaladtával az érrendszeri változások meghamisítják az eredményt. Így általánosságban elmondható, hogy a felkaron mért mérés hitelesebb eredményt mutat.

  1. Digitális, órás vagy higanymentes?

Otthoni használatra a digitális és teljesen automata készülékek a legalkalmasabbak, az egyszerű kezelhetőség miatt. Órás és higanymentes készülékek alkalmazása esetén a fonendoszkóp elengedhetetlen, emellett a pontos érték meghatározásához szakértői ismeret szükséges.

Sarkallatos kérdés tehát, hogy milyen eszközt válasszunk, cikkünkben ehhez adtunk némi útmutatást. Amennyiben további kérdése van, keressen minket az alábbi elérhetőségeken!

 

Kövessen minket:                                                   Kapcsolat:  Röntgen Kft.

                                                                Kecskemét, Aradi vértanúk tere 5.

                                                                e-mail: info@rontgenkft.hu

                                                                                     Tel: 30/578-49-22   76/482-250

Tartalomhoz tartozó címkék: blog