Szeretnénk minél jobb élményt biztosítani webáruházunk látogatásakor, ezért szeretnénk, ha elfogadná a sütinket >>>

Hogyan mérjünk vérnyomást?

Ha helytelenül mérjük a vérnyomásunkat, valótlan értékeket kaphatunk, mellyel nem csak magunkat csapjuk be, hanem a kezelésünket is rossz irányba mozdíthatjuk.

A gyógyszeres kezelés beállításában rendkívül fontos szerepe van a rendszeres vérnyomásmérésnek. Sok esetben az otthon végzett mérések során teljesen más eredményeket kapunk, mint az orvosi rendelőben. Ezért is bír nagy jelentőséggel a helyes vérnyomás megállapítása otthoni körülmények között.

 

A vérnyomásról…

Az emberi szív percenként kb. 60 - 80-at ver. Ezáltal pumpálódik a vér az artériás érrendszerbe, és ellátja a testet oxigénnel és a többi szükséges tápanyaggal. Ahhoz, hogy a véráramlás a legkisebb véredénybe is eljusson, szükség van egy állandó nyomásra - a vérnyomásra. A vérnyomásmérésnél két értéket határoznak meg. A systolés érték a maximális nyomás a szívverés pillanatában. A diastolés nyomás a minimális nyomás a két szívverés közötti pillanatban. Ha vérnyomásról beszélünk, általában a következőt mondjuk: 120/80, ami higanymilliméterben (mm Hg) van megadva.
 

10 aranyszabály a helyes méréshez

  • A mérések gyakoriságát érdemes kezelőorvosunkkal leegyeztetni. Ha naponta többször kell mérnünk, akkor különböző napszakokban tegyük, mert a nap folyamán vérnyomásunk változik, de minden nap ugyanabban az időpontban, hogy legyen mihez hasonlítani az eredményeket.
  • Vérnyomásmérés előtt fél órával ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne sportoljunk, és ne dohányozzunk.
  • Pár perc pihenés után, nyugodt állapotban mérjünk.
  • A mandzsettát mindig fedetlen felkarra helyezzük fel és ügyeljünk arra, hogy a felgyűrt ruhadarabok ne gátolják a vérkeringést.
  • Mindig ugyanazon a karunkon végezzük el a mérést, lehetőleg bal karon.
  • A mandzsettát megfelelően helyezzük fel. (ne túl szorosan és ne túl lazán) Kb. két ujjunk férjen be alá.
  • Megfelelő méretű mandzsettát válasszunk. A normál mandzsetta 22 és 32 cm közötti felkar kerületre, a nagy mandzsetta 32 és 42 cm felkar kerületre alkalmazható. Ezen tartományokon kívül a mérési eredmények pontossága nem garantálható.
  • Egy asztal mellett ülve végezzük a mérést, karunkat az asztalra helyezve lazítsuk el. Lábunkat ne keresztezzük, hátunkat támasszuk meg.
  • Mérés közben nem szabad mozogni, beszélni.
  • Gyárilag hitelesített vérnyomásmérő készülékkel mérjünk. A mért értékeket jegyezzük fel vérnyomásnaplóba, a mérés pontos időpontjával együtt.

Amennyiben további kérdése van, vagy nem biztos a készüléke pontosságában, keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken!

Kövessen minket:                                                 

Kapcsolat:  Röntgen Kft.

                                                              

 

Tel: 30/578-49-22   76/482-250

Tartalomhoz tartozó címkék: blog