Menü

Hogyan mérjünk vérnyomást?

Ha helytelenül mérjük a vérnyomásunkat, valótlan értékeket kaphatunk, mellyel nem csak magunkat csapjuk be, hanem a kezelésünket is rossz irányba mozdíthatjuk.

A gyógyszeres kezelés beállításában rendkívül fontos szerepe van a rendszeres vérnyomásmérésnek. Sok esetben az otthon végzett mérések során teljesen más eredményeket kapunk, mint az orvosi rendelőben. Ezért is bír nagy jelentőséggel a helyes vérnyomás megaállapítása otthoni körülmények között.

A vérnyomásról…

Az emberi szív percenként kb. 60 - 80-at ver. Ezáltal pumpálódik a vér az artériás érrendszerbe, és ellátja a testet oxigénnel és a többi szükséges tápanyaggal. Ahhoz, hogy a véráramlás a legkisebb véredénybe is eljusson, szükség van egy állandó nyomásra - a vérnyomásra. A vérnyomásmérésnél két értéket határoznak meg. A systolés érték a maximális nyomás a szívverés pillanatában. A diastolés nyomás a minimális nyomás a két szívverés közötti pillanatban. Ha vérnyomásról beszélünk, általában a következőt mondjuk: 120/80, ami higanymilliméterben (mm Hg) van megadva.
 

10 aranyszabály a helyes méréshez

  1. A mérések gyakoriságát érdemes kezelőorvosunkkal leegyeztetni. Ha naponta többször kell mérnünk, akkor különböző napszakokban tegyük, mert a nap folyamán vérnyomásunk változik, de minden nap ugyanabban az időpontban, hogy legyen mihez hasonlítani az eredményeket.
  2. Vérnyomásmérés előtt fél órával ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne sportoljunk, és ne dohányozzunk.
  3. Pár perc pihenés után, nyugodt állapotban mérjünk.
  4. A mandzsettát mindig fedetlen felkarra helyezzük fel és ügyeljünk arra, hogy a felgyűrt ruhadarabok ne gátolják a vérkeringést.
  5. Mindig ugyanazon a karunkon végezzük el a mérést, lehetőleg bal karon.
  6. A mandzsettát megfelelően helyezzük fel. (ne túl szorosan és ne túl lazán) Kb. két ujjunk férjen be alá.
  7. Megfelelő méretű mandzsettát válasszunk. A normál mandzsetta 22 és 32 cm közötti felkar kerületre, a nagy mandzsetta 32 és 42 cm felkar kerületre alkalmazható. Ezen tartományokon kívül a mérési eredmények pontossága nem garantálható.
  8. Egy asztal mellett ülve végezzük a mérést, karunkat az asztalra helyezve lazítsuk el. Lábunkat ne keresztezzük, hátunkat támasszuk meg.
  9. Mérés közben nem szabad mozogni, beszélni.
  10. Gyárilag hitelesített vérnyomásmérő készülékkel mérjünk. A mért értékeket jegyezzük fel vérnyomásnaplóba, a mérés pontos időpontjával együtt.

Amennyiben további kérdése van, vagy nem biztos a készüléke pontosságában, keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken!

Kövessen minket:                                                   Kapcsolat:  Röntgen Kft.

                                                                Kecskemét, Aradi vértanúk tere 5.

                                                                e-mail: info@rontgenkft.hu

                                                                                     Tel: 30/578-49-22   76/482-250

Tartalomhoz tartozó címkék: blog