Szeretnénk minél jobb élményt biztosítani webáruházunk látogatásakor, ezért szeretnénk, ha elfogadná a sütinket >>>

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?

A defibrillátor készülék egy életmentő eszköz, ami azonban nem pótolhatja az újraélesztést.

Hogyan működik ez az eszköz, és vajon mikor kell használni?

A legfontosabb kérdés pedig, hogy hogyan kell használni.

 

Életünk alapfeltétele a szív ritmusos, átlagosan percenként 72 alkalommal történő összehúzódása, amit pulzusnak nevezünk.

A megfelelő szívizom összehúzódás, pumpálás jön létre, ami a vért a megfelelő szervek felé továbbítja az ütőerek segítségével.

A hirtelen halálesetek több mint 80 százalékában megszűnik a pumpa funkció, kamraremegés, azaz kamrafibrilláció alakul ki. Az eddig megfelelő EKG helyett, igen fibrillációs hullámok keletkeznek.

Manapság a legtöbb közterületen, üzletekben elérhetőek az AED készülékek (automata külső defibrillátorok), melyek képesek a szívritmus meghatározására, szöveges magyar nyelvű hangüzeneteket küldenek a felhasználónak, kamrafibrilláció  esetén figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, és a felhasználó csak egy gomb megnyomásával indíthatja a sokk leadását.

Szükséges tenni valók a defibrillátor használata előtt

Szabaddá kell tenni a beteg mellkasát, amennyiben nedves a beteg mellkasa, úgy töröljük szárazra, ha esetleg nagyon szőrös, úgy a defibrillátor készülék mellett található borotvával igyekezzünk leborotválni azt.

Az öntapadó elektródákról a védőfóliát távolítsuk el, majd ragasszuk a beteg megtisztított mellkasára.

Amennyiben az elektróda kábel helyesen csatlakozik a készülékhez, úgy indíthatjuk az életmentést.

A készülék hangüzenetei

A defibrillátor folyamatosan hangüzeneteket ad.

Amint feltesszük az elektródákat, úgy a következő hangüzenetet küldi: “NE ÉRJEN A BETEGHEZ! RITMUSELEMZÉS FOLYIK.”

Ilyenkor a készülék elemzi a szívritmust, megállapítja, hogy sokk leadása szükséges e vagy sem. A defibrillátor ilyenkor dönt helyettünk.

Az elemzés során azért nem szabad a beteghez érni, mert a saját szívműködésünk megzavarhatja a defibrillátort, és ez helytelen eredményhez vezethet.

Amennyiben szükséges a sokk leadása, úgy az alábbi hibaüzenet érkezik: “SOKK JAVASOLT. TÖLTÉS.”

Ezt követően, rövid idő múlva a készülék feltöltődik energiával, és újabb üzenetet küld: “NE ÉRJEN A BETEGHEZ! NYOMJA MEG A VILLOGÓ GOMBOT A SOKK LEADÁSÁHOZ.”

A sokk engedélyezése előtt újból ellenőrizzük, hogy senki ne érjen a beteghez, mivel aki a beteghez ér az áramütés veszélyének van kitéve. Nyomjuk meg a sokk gombot. A sokk leadása során hirtelen összerándul a beteg teste, majd a készülék újabb hangüzenettel jelzi, hogy megtörtént a beavatkozás: “SOKK LEADVA.”,“MOST MÁR HOZZÁÉRHET A BETEGHEZ.”

A sokk leadása után 2 percig folyamatosan folytatni kell az újraélesztést, amennyiben nem térnek vissza az életjelek, úgy  újra meg kell ismételni a fenti folyamatot.

Amikor a készülék a „SOKK NEM JAVASOLT” hangjelzést küldi, olyankor végezzük folyamatosan az újraélesztést és 2 percenként ismételjük az meg a készülék segítségével az elemzést.

Vészhelyzetben a legjobb választás

Vészhelyzetben segítséget nyújt az első magyar fejlesztésű CardioAid-1 típusú automata külső defibrillátort – a készülék vizuális és hangutasításait követve – minden laikus sikeresen használhatja életmentő segítségnyújtásra.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog